Home / Blowen /

Blowen slecht voor het IQ?

 

Hoewel veel media melden dat blowen op jonge leeftijd een negatieve invloed zou hebben op het IQ, lijkt het erop dat zij de resultaten van een onderzoek uit Nieuw-Zeeland maar half hebben doorgelezen. Uit de werkelijke resultaten blijkt namelijk helemaal niet dat blowen een permanente invloed heeft op het IQ.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek dat werd uitgevoerd door de Nieuw-Zeelanders werd het IQ bij een grote groep testpersonen zes keer gemeten. Een keer op 13 jarige leeftijd en daarna vijf keer tussen het 18e en het 37e levensjaar. Er werd vervolgens een verband gelegd tussen het IQ op 13-jarige leeftijd, toen geen van de deelnemers was begonnen met blowen, en het IQ op latere leeftijd.

De resultaten

Bij het interpreteren van de resultaten gaat de media massaal de fout in. Hoewel veel deelnemers die op 18-jarige leeftijd al begonnen met blowen lager scoorden in de IQ-tests op latere leeftijd werd er door de media niet gekeken naar de staat waarin zij deze IQ-tests maakten. In veel gevallen was dit stoned, waardoor het resultaat logischerwijs slechter was. Voor deelnemers die begonnen met blowen op jonge leeftijd en niet stoned waren was er geen aantoonbaar verband tussen blowen en het IQ.

Conclusie

Het lijkt erop dat de mainstreammedia een vooringenomen standpunt heeft ten opzichte van cannabisgebruik en de resultaten daardoor onjuist zijn ge√Įnterpreteerd. Uit de resultaten blijkt namelijk helemaal niet dat blowen een negatieve invloed heeft op het IQ. We kunnen dus met gerust hart nog een jointje opsteken!