Home / Blowen /

Buitenlander mag ook in 2013 gewoon blowen in grote steden

 

De NOS heeft alle gemeenten in Nederland gevraagd of zij zich volgend jaar aan het ingezetenencriterium zullen houden en uit de antwoorden blijkt dat bijna de helft van de gemeenten niet actief zullen controleren op het ingezetenencriterium.

Ingezetenencriterium

Het Ingezetenencriterium zal per 1 januari van 2013 ingaan en het houdt in dat er in coffeeshops wordt gecontroleerd of klanten van de coffeeshops ook daadwerkelijk ingezetene van Nederland zijn. Als dit niet het geval is, dan zal de verkoop van cannabis niet worden toegestaan en zal de buitenlander dus op zoek moeten naar andere manieren om aan de softdrug te komen.

Weinig animo

De NOS ontving van 56 coffeeshops een antwoord op de vraag die zij hadden gesteld en 27 van deze coffeeshops lieten weten niet van plan te zijn om daadwerkelijk te controleren op het ingezetenencriterium. Van de overige gemeenten, die wel van plan zijn om controles uit te voeren, hebben de meeste nog geen concrete plannen gemaakt voor de handhaving van het criterium.

Gemeenten

Vooral grote gemeenten in Nederland lijken weinig te voelen voor de nieuwe regels die door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zijn bedacht. In deze grote gemeenten zijn meer dan de helft van alle coffeeshops in Nederland te vinden en de effectiviteit van het nieuwe beleid is daarom op voorhand al twijfelachtig.

Op deze kaart staat hoe uw gemeente omgaat met het coffeeshopbeleid: