Thuisteelt: maximaal vijf planten

 

Nederland heeft al sinds jaren een gedoogbeleid en dit beleid stelt dat het is het toegestaan om in kleine hoeveelheden softdrugs in bezit te hebben. Hoewel dit bezit nog steeds niet legaal is en de politie aangetroffen softdrugs in beslag kan nemen, zal er niet worden vervolgd wanneer er een kleine hoeveelheid softdrugs wordt aangetroffen.

Wat is een kleine hoeveelheid?

We zijn op deze website natuurlijk het meest geïnteresseerd in de hoeveelheid cannabis die we volgens het gedoogbeleid in bezit mogen hebben. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de planten en de softdrug zelf. Mensen mogen op dit moment volgens het gedoogbeleid maximaal 5 gram cannabis bezitten en er mogen thuis maximaal vijf cannabisplanten worden gekweekt.

Vijf planten?

Hoewel de gedoogregels zeer duidelijk zijn, wil er bij justitie nog wel eens verwarring ontstaan over de regels. Zij vinden namelijk dat het maximum van vijf planten in principe wel redelijk is, maar dan moeten het wel normale planten zijn. Wanneer er echter vijf cannabisplanten met kilo’s cannabis staan, dan vindt justitie dat de regels overtreden worden en dat er wel vervolgd kan worden. Gelukkig lijkt de Nederlandse rechter minder moeite te hebben met het lezen van de regels en de rechter ziet dan ook niets in het beklag van justitie.